Welkom

Welkom

woensdag 9 maart 2011

Massieve vloerdelen in je huis.

Ondanks de komst van lamelparket en duo/multiplanken, blijven massieve vloerdelen nog altijd in trek. Ze geven de klant meer het gevoel van een echte houten vloer.
In Nederland hebben wij echter te maken met een klimaat waarbij er grote verschillen zijn in de relatieve luchtvochtigheid.
Hout is een hygroscopisch materiaal, oftewel het trekt vocht aan. Door wisselingen in temperatuur tijdens de verschillende seizoenen en daardoor een relatieve luchtvochtigheid die in een jaar kan variƫren van 20% tot wel 90%, zullen massieve vloerdelen extreem blijven reageren. De mate van krimp en uitzetting is ca 0,5 - 1% maar ALLEEN in de BREEDTE.
Dat lijkt niet zoveel, maar 0,5 % van een 5 meter brede vloer is 2,5 cm. (in de praktijk: vele malen een klein kiertje tussen de planken onderling)
Bij het verwerken van massief vloerhout moet daar rekening mee gehouden worden: Meestal wordt er een ruimte onder de plint vrijgehouden waarin het vloerhout kan bewegen. Soms kiest men ervoor om in die kier een rubberblokje te leggen. Een ander verschijnsel bij massieve vloerdelen is de zgn. schoteling van de vloerdelen. Het verhaal dat je een massieve vloer vaker kunt schuren krijgt hier een andere betekenis. Een vloer die is gaan schotelen, kan vaak helemaal niet geschuurd worden. Daarnaast kan een massieve vloer maar geschuurd worden tot de messing.
Lamelparket en/of multiplanken kennen het verschijnsel van werking in veel mindere mate,  daar deze planken opgebouwd zijn uit meerdere lagen, die tegengesteld van elkaar werken.
Kan men trouwens zien als men over een vloer loopt hoe dik de vloer is?
Laat u goed voorlichten bij de aankoop van een vloer, dit kan u namelijk veel ellende besparen. Indien u een verkoper tegenkomt die adviseert om een massieve vloer zwevend te gaan leggen, krap uzelf dan even achter de oren. .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten