Welkom

Welkom

maandag 14 maart 2011

Mijn vloer in de lak, was of olie?

Een veelvoorkomende vraag bij de aanschaf van een houten vloer.De keuze keuze is afhankelijk van de eigen smaak (welke uitstraling wil ik) en hoeveel onderhoud wil ik investeren in de vloer?
LakvloerenAls je niet veel energie wilt steken in het onderhoud van een vloer kun je het beste kiezen voor een gelakte vloer. Deze is namelijk makkelijk schoon te maken en vergt bijna geen onderhoud. Door de steeds betere kwaliteit watergedragen lakken is de vloer ook erg slijtvast. Let wel, je kunt kiezen voor een matte of glanzende lak. Bij een glanzende vloer, zijn vlekken en stof sneller zichtbaar. Er zijn zelfs nu matte lakken verkrijgbaar die de uitstraling van een vloer in de olie of was erg benadert.
Olie- en wasvloeren
Een vloer die behandeld is met olie of was vraagt meer onderhoud. Dat komt doordat olie- en wasvloeren gevoeliger zijn voor vlekken dan lakvloeren. Olie en was vormen daarentegen geen laag, waardoor het hout kan blijven ademen en ook aan blijft voelen als hout. Het warme en natuurlijke karakter van hout blijft zo behouden. Wanneer een vloer - om wat voor reden dan ook - slijtplekken gaat vertonen, zijn deze simpel plaatselijk bij te werken. Beschadigingen zijn minder zichtbaar dan bij vloeren die met lak behandeld zijn. Dit geldt in het bijzonder voor donkere houtsoorten.

Laatst las ik op een website voor onderhoud en schoonmaken van vloeren, dat het bedrijf een gelakte vloer niet meer in de olie ging zetten. Ze bedoelen echter wat anders; Als je eenmaal gekozen hebt voor een geoliede vloer kun je daar geen gelakte vloer meer van maken. Doordat de olie en was in het hout dringen, hecht een laklaag die je later aanbrengt niet meer. Andersom is wel mogelijk: een gelakte vloer kan later met olie en / of was worden afgewerkt. De laklaag moet dan wel eerst helemaal verwijderd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten