Welkom

Welkom

vrijdag 18 maart 2011

Restvocht in vloeren

Om de bouwkosten van een woning laag te houden, worden er snellere bouwmethoden ontwikkelt. Hierdoor wordt de tijd tussen de ruwbouw en afbouw steeds korter. Dit heeft consequenties voor de vloer. Deze is vaak wel voldoende uitgehard, maar niet voldoende droog om deze te bekleden met een nagenoeg dampdichte vloerbedekking.
Vaak is het moeilijk te constateren waar eventueel restvocht in de vloer zich bevindt. Hierdoor kan een verkeerd beeld ontstaan over de werkelijke restvochtwaarde dieper in de constructie. Ik praat nu nog alleen voor alle duidelijkheid over cement dekvloeren en niet over calciumsulfaatgebonden dekvloer (anhydriet). Deze laaste vloer zal ik in een ander bericht onder de loep nemen.
Een cementdekvloer is beter vochtbestendig omdat deze ruime porien heeft, waardoor evt. vocht uit de constructievloer sneller kan verdampen.
Bij het plaatsen van een parket- of laminaatvloer is het zaak om vooraf te controleren hoeveel restvocht zich nog in de cementdekvloer bevindt. Indien er een kruipruimte in de woning aanwezig is dient men te controleren of de droog is. Indien dit niet het geval is kan men kijken of de kruipruimte geisoleerd is. Is dit het geval dan zal men van het vocht in de kruipruimte vaak geen last hebben. In de handel zijn vochtmeters die op een cementdekvloer geplaatst worden en geven een indicatie van het aanwezige restvocht. Voor een particulier geef ik het advies om aan de leverancier van de vloer te vragen of die een vochtmeting wil verrichten. Een uitstekende vochtmeting die een nauwkeurig indicatie kan geven is de zgn. carbid vochtmeting. Deze wordt helaas te weinig gebruikt in de woninginrichtings branche, maar al te vaak bij expertise bij een vochtschadeclaim.
Mocht men niet beschikken over meetapparatuur, biedt een ouderwetse methode soms uitkomst. Plaats een emmer vol water op een plastic vuilniszak op de cementdekbodem en laat die 24 uur staan. Als er na 24 uur nog condens onder zit is de vloer te vochtig.
De waarde van restvocht voor laminaat en parket is < 2,5%
Voor vragen mail mij info@voordeligstevloeren.nl

2 opmerkingen:

  1. Hii
    Bedankt voor het delen Krono.I vond dit bericht aan iedere informative.It zijn is ook zeer nuttig voor elk lichaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you so much for posting these for global use!
    You are making the world a better place!

    Oude Houten Vloeren | Prijzen Houten Vloeren

    BeantwoordenVerwijderen